torsdag, juni 17, 2010

Noteringar från ett mästerskap

Fotbolls-VM är underbart. Den som inte följer ett fotbolls-VM är inte med i gemet, på något sätt. Gillar man inte fotboll vanligtvis bör man ändå följa VM, för att bli lite allmänbildad, för att bli en lite bättre människa.

Eller "Fifa World Cup", som det numera allt oftare uttalas. Hej varumärkeshysteri.

Sydafrika som arrangör är väl positivt. Bra för Afrika. Men ur ett världförbättrarperspektiv är det sak samma. Ur ett fotbollsintresse-perspektiv är det sak samma. För Bafana Bafana-laget är det positivt, för utan värdskapet hade de aldrig kvalat in till VM - beviset fick vi igår mot Uruguay.

Apropå Uruguray: Har alltid gillat dem. Ända sedan jag såg dem i samlaralbumet till Italia '90. Vet inte riktigt varför, kanske p.g.a. landets märkliga namn, troligen p.g.a. deras underdog-status bland lagen från Sydamerika. Uruguay är fattigmans-Argentina.

VM:s största kontrast hittills var tränarscenerna som utspelade sig mellan Nigeria och Argentina. På ena sidan Maradona: Yvigt och storslaget gestikulerande, vandrande, ropande. Väldressad, hårvaxad och med hållning som en Gud. På andra sidan Lagerbäck: Obefintligt gestikulerande, krampaktigt hållandes i en stolpe. Ofriserad i träningsoverall, som om han tillbringat natten i ett soprum, som en vissen svennebanan på husvagnssemestern from hell.

De flesta har dissat vuvuzelan, så det känns onödigt för mig att göra det ytterligare en gång. Kan sammanfatta mina känslor på följande vis: I början stor irritation ("ociviliserad galenskap", "aldrig mer VM i Afrika", "serenity now"). Efter ett par matcher: Fortfarande irriterad, dock inte längre hatisk. Nu: Accepterat oljudet, kommit på att det finns en trygghet i det. Det skapar också en darrande nerv.

Tysklands Australienkross har varit bästa matchen jag sett hittills (missade Argentina-Sydkorea), trots att den inte direkt var spännande. Men det var tyskt fotbollsgodis och både unga löften (Özil) och gamla rävar (Klose) var tongivande. Man kan lita på det tyska kraftverket.

För övrigt så hoppas jag England vinner.

Inga kommentarer: