måndag, juli 13, 2009

Eriks bil



"ERIK S" - smakfullt val på personlig nummerplåt, måste jag säga. Fast, nu tillhör inte bilen mig utan en annan Erik S. Han bor i Kalix och gillar sin bil. Att ha bil, köra bil.

Häromdagen när jag satt i Focusen gick han förbi min ruta, log ett Nicholson-leende och viftade med bilnycklarna. Det var dags för dagens första åktur. Han såg ut som en rackarunge.

Erik S är pigg för sin ålder.

Erik S är 96 år.

Respekt, av två anledningar.

4 kommentarer:

Gugu sa...

coooooolt med en 96 årig gubbe!

ED sa...

Ibland känner jag mig pigg, om det är för min ålder vet jag inte. Hur pigg ska man vara i min ålder egentligen, å i din, eller hur trött...?

Erik sa...

När man känner sig pigg måste man fråga sig: Vad orkar/klarar jag av att göra nu? I piggheten ingår ju variabler som fysisk och mental styrka och uthållighet (där ingår saker som finmotorik, simultanförmåga och uppmärksamhetsgrad). Så, är du under 60 år och känner du att du kan köra lite bil utan att få polisen efter dig och springa någon mil stämmer du överens med pigghetsskalan. Om du är över 80 och klarar samma saker betecknas du av samhället som överraskande pigg.

Det är svaret jag kan ge dig. (Jobbar på en mer utförlig ålder/pigghetsskala, baserat på min erfarenhet, mina iakttagelser och samhällets förväntningar.)

Erik sa...

Åldrar som generellt präglas av trötthet istället för pigghet:

13-19
95+