söndag, maj 27, 2007

Kommersiellt är det nya indie

Ja, det blir allt mer uppenbart. Belle & Sebastian har för länge sedan skänkt sina tweedkavajer till behövande och spelar numera discopop. Death Cab For Cutie tackar högre makter för teveserien OC som gjorde att de äntligen fick se dagsljuset och spela sin Soul Meets Body - själva essensen av pop - för hela jordbefolkningen. Justin Timberlake får i nördiga musikmagasinet Sonic både spaltmeter och sin platta hyllad som en av 2006 års allra bästa; The Ark pryder samma tidnings omslag. God morgon. Shout out louds kliver ut ur garderoben på allvar, hymlar inte om vikten av sedlar och glädjen över att få spela på Letterman, eller i "Stina" på SVT.

En tidigare ljusskygg undergroundkille som Patrick Wolf har tagit på sig den glada overallen och gör en sprudlande video till sin nya singel "The Magic Position", som är helt fantastisk, med brygga-till-storslagen refräng enligt schlagermall 1 A (troligen lär den sluta som en av årets 3 bästa låtar). Bright Eyes-Conor har kvävt sitt ylande och sansat sig, kavlat upp skjortärmarna som om han vore Springsteens okända son och satsar numera på alltmer basic folk/country, med melodierna i fokus. Han låter sig dessutom gästas av Emmylou Harris - och då vet man ju att en sådan kille som Mark Knopfler lurar bakom hörnet.

Och då är knutarna upplösta, murarna rivna.

Men jag tycker det är trevligt, att musikfalangerna kan mötas i en symbios, att fönstret har öppnats och den friska luften börjat strömma in.

Att förtrycket minskar.

Inga kommentarer: